5 κοινές παρανοήσεις στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

5 κοινές παρανοήσεις στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

ΨΕΥΔΗΣ: Η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνεται μόνο ως έσχατη λύση.

ΑΛΗΘΗΣ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιο λογικό να επιχειρήσετε πρώτα την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για παράδειγμα, σήμερα, οι επεμβάσεις για διάνοιξη αποφράξεων αγωγών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες είναι πολύ σπάνιες και η εξωσωματική γονιμοποίηση προτιμάται κατά προτεραιότητα. Επειδή τα ποσοστά επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι πολύ χαμηλά.Αν η ηλικία της γυναίκας που έκανε αίτηση για τεκνοποίηση είναι πάνω από 40 δεν συνιστάται να κάνετε IUI, δηλαδή εμβολιασμό, γιατί είναι πιο απλό από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επειδή το ποσοστό εγκυμοσύνης που πρέπει να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι περίπου 5%. Μια θεραπεία με αυτά τα ποσοστά είναι χάσιμο χρόνου, ειδικά στην προχωρημένη ηλικιακή ομάδα.Ένα άλλο παράδειγμα είναι η θεραπεία υπογονιμότητας γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες (PCO). Εάν η εγκυμοσύνη δεν μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα με 5ήμερες θεραπείες με χάπια σε αυτήν την ομάδα, είναι σωστό να διεγείρουμε τις ωοθήκες με βελόνες ή να πάμε απευθείας σε εξωσωματική γονιμοποίηση; Αυτό που αναφέρεται στην πρώτη θέση μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο και δαπανηρό πολλές φορές.

ΨΕΥΔΗΣ: Η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι μια λύση σε όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας.

ΑΛΗΘΗΣ: Η εξωσωματική γονιμοποίηση σημαίνει ότι το σπέρμα και το ωάριο γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφέρονται στη μήτρα. Ένας γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης διασφαλίζει ότι η διαδικασία γίνεται σωστά, με τις σωστές προετοιμασίες. Είναι αδύνατο να έχουμε αποτελέσματα εάν δεν υπάρχει υγιές σπέρμα, ωάριο και μήτρα. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή σε ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να βρει σπέρμα με την επέμβαση MikroTESE.

ΨΕΥΔΗΣ: Η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε νεαρά άτομα.

ΑΛΗΘΗΣ: Ακόμα κι αν μια γυναίκα είναι μεγαλύτερη, μπορεί να δοκιμάσει εξωσωματική γονιμοποίηση αρκεί να έχει έμμηνο ρύση. Ωστόσο, καθώς τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται με την ηλικία, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται.Οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες και των οποίων ο αριθμός των ωαρίων έχει μειωθεί μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το μειονέκτημα σε κάποιο βαθμό συλλέγοντας ωάρια πολλές φορές. Αυτό ονομάζεται σύστημα πισίνας Η μείωση των πιθανοτήτων που σχετίζεται με την ηλικία είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την ηλικία των 43 ετών. Συνιστάται ότι όσοι ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν πρέπει να συνεχίσουν εάν η περίοδος υπογονιμότητας είναι μεγάλη και δεν έχουν καταφέρει να έχουν αποτελέσματα σε πολλές προηγούμενες προσπάθειες. Ωστόσο, ένα ζευγάρι της ίδιας ηλικίας που είναι παντρεμένο εδώ και πολλά χρόνια ή έχει μόλις αποφασίσει να κάνει παιδί μπορεί να ενθαρρύνεται να αναζητήσει θεραπεία.

ΨΕΥΔΗΣ: Στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχουν πάντα δίδυμα ή τρίδυμα.

ΑΛΗΘΗΣ: Οχι. Η πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης σχετίζεται με τον αριθμό των εμβρύων που δίνονται. Παλιότερα, επειδή οι εργαστηριακές συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές, δίνονταν περισσότερα έμβρυα, ήταν συχνές οι δίδυμες και τρίδυμες κυήσεις. Σήμερα, επιλέγοντας έμβρυα με υψηλό δυναμικό εγκυμοσύνης με τεχνικές όπως μεταφορά βλαστοκύστης και PGT-A, έχει καταστεί δυνατή η μεταφορά μικρού αριθμού εμβρύων και η επίτευξη υψηλών ποσοστών εγκυμοσύνης.Γυναίκα άνω των 35 ετών που έχει μεταφέρει 2 έμβρυα έχει 10-20% πιθανότητα δίδυμης εγκυμοσύνης.

ΨΕΥΔΗΣ: Η επανάληψη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης λαμβάνει χώρα ορισμένες φορές.

ΑΛΗΘΗΣ: Δεν υπάρχει σταθερός αριθμός. Μπορεί να υπάρχουν και εκείνες που έχουν κάνει περισσότερες από 10 προσπάθειες και πέτυχαν εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό ο γιατρός της εξωσωματικής γονιμοποίησης να καθοδηγεί σωστά τον ασθενή. Το λέμε αν πιστεύουμε ότι θα έχει μια ευκαιρία, διαφορετικά του προτείνουμε να παραιτηθεί. Σε αυτή την απόφαση μας καθοδηγούν η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα των εμβρύων και η κατάσταση της μήτρας.

Comments (No)

Leave a Reply