Τελευταία στιγμή… «Τουρκικό μοντέλο οικονομίας» δήλωση του υπουργού Νεμπάτι: Θα κοινοποιηθούν νέα βήματα σήμερα το βράδυ

Τελευταία στιγμή... «Τουρκικό μοντέλο οικονομίας» δήλωση του υπουργού Νεμπάτι: Θα κοινοποιηθούν νέα βήματα σήμερα το βράδυ

Η δήλωση του Υπουργού Ναμπάτι περιλάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Τουρκία, η οποία συγκαταλέγεται στις λίγες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, συνεχίζει να ανεβαίνει σε γερά θεμέλια που βασίζονται στις αρχές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Στόχος του είναι να καταστήσει μόνιμες τις ισχυρές και ισορροπημένες αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας μας.

Τα κέρδη που επιτύχαμε τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά στον τομέα των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού τομέα, υποστηρίζουν αυτή τη σταθερή στάση της οικονομίας μας. Οι ευκαιρίες που δημιουργεί η πειθαρχία που παρέχει στα δημόσια οικονομικά χρησιμοποιούνται ως χώρος ελιγμών για την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές.
Η σταθερή και σταθερή δομή του τραπεζικού μας τομέα, από την άλλη πλευρά, είναι καθοριστική για την αδιάλειπτη παροχή της χρηματοδότησης που χρειάζεται ο ιδιωτικός μας τομέας και τα νοικοκυριά μας και, κυρίως, υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Ο ιδιωτικός μας τομέας, ο οποίος μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε δυναμικές και δύσκολες συνθήκες με την ισχυρή βιομηχανική του υποδομή, μας παρέχει αναμφίβολα σημαντική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και ανάπτυξης έναν προς έναν.

Η χώρα μας έχει επίσης πληγεί από πολλές οικονομικές δυσκολίες που έχουν επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο στο πρόσφατο παρελθόν. Στην αρχή αυτών των ταραγμένων περιόδων, έρχονται στο μυαλό η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011 που ακολούθησε. Η τουρκική οικονομία έχει αναδυθεί από όλες αυτές τις περιόδους με επιτυχή ανάπτυξη και ισχυρότερη χάρη στην αντίστασή της σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ενώ οι επιπτώσεις της επιδημίας στον κόσμο δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς την πρόσφατη περίοδο, βιώνουμε μαζί ότι ο πόλεμος στην κοντινή μας γεωγραφία έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πολύ πιο δύσκολη διαδικασία. Παρά αυτή την ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα ξεπεράσουμε με επιτυχία αυτή τη διαδικασία με τις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει.

Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν απερίσκεπτα όλες τις ευκαιρίες που έχουν για να αμφισβητήσουν και να αμφισβητήσουν εάν η τουρκική οικονομία είναι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς και το καθεστώς συναλλάγματος είναι φιλελεύθερο. Αυτές οι εικασίες ότι θα εφαρμοστούν διάφορα έκτακτα μέτρα στην οικονομία μας τα τελευταία 6 χρόνια έχουν διατυπωθεί σκόπιμα και οι αμετάβλητες και απαραίτητες αρχές μας για συνθήκες ελεύθερης αγοράς έχουν προσπαθήσει να αμφισβητηθούν.

Σήμερα, το πρόβλημα του πληθωρισμού όλου του κόσμου, που προκαλείται από διαταραχές στις ενεργειακές και εφοδιαστικές αλυσίδες, επιχειρείται να μετατραπεί σε απαισιόδοξα σενάρια όσο το δυνατόν περισσότερο στην Τουρκία. Η προσπάθεια να επισκιάσει την επιτυχία της τουρκικής οικονομίας, η οποία είναι περίπου 10 τρισεκατομμύρια TL σε μέγεθος, με λίγα περιοδικά δεδομένα είναι κυριολεκτικά άδικο για την οικονομία και τις δυνατότητές μας.

Η χώρα μας έχει καταφέρει να μετατρέψει κάθε παράγοντα που όσοι εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμα συμφέροντα ονόμασαν ρίσκο τα τελευταία 20 χρόνια, σε ευκαιρία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις μέρες μας βλέπουμε ότι συνεχίζουν να διατυπώνονται κερδοσκοπικοί και αβάσιμοι ισχυρισμοί για τιμές συναλλάγματος, συνοδευόμενοι από παράλογη ρητορική.
Όλος ο κόσμος έχει βιώσει πόσο έπεσε η ισοτιμία, φουσκωμένη από την κερδοσκοπία, σε μια μέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2021, μετά την ατμόσφαιρα ανησυχίας που δημιουργήθηκε από εκείνους που επιδιώκουν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους πρόσφατα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλο όφελος για όλους τους πολίτες μας να μην ξεχάσουν αυτή την εμπειρία και να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική χωρίς να επιτρέψουν σε ορισμένα τμήματα να συνειδητοποιήσουν τα χειραγωγικά συμφέροντά τους.

Δεν μειώσαμε ούτε μια μέρα την πεποίθησή μας ότι οι πολίτες μας θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το μέλλον της χώρας μας, του έθνους μας και των παιδιών μας αντί να δίνουν τα εύσημα σε αυτούς τους κακόβουλους αφηγητές καταστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαχείριση της οικονομίας μας θα συνεχίσει να λαμβάνει γρήγορα και προσανατολισμένα στη λύση βήματα, στο πλαίσιο του Τουρκικού Μοντέλου Οικονομίας, σε ορισμένα οικονομικά θέματα, ιδίως τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία, στην ατζέντα μας. Η σειρά των νέων βημάτων που θα κάνουμε θα κοινοποιηθεί στο κοινό από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς από σήμερα το βράδυ.

Comments (No)

Leave a Reply