Αν και εμφανίζεται σε 1 στις 10 γυναίκες, δεν είναι πολύ γνωστό.

Αν και εμφανίζεται σε 1 στις 10 γυναίκες, δεν είναι πολύ γνωστό.

καθ. Ο Δρ. Ο Ερκούτ Ατάρ υπογράμμισε ότι ο πυελικός πόνος παρατηρείται σε 1 στις 10 γυναίκες και είπε: «Τα παράπονα ασθενών με ενδομητρίωση που έρχονται σε εμάς περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, τη βουβωνική χώρα και την έμμηνο ρύση πρώτου βαθμού και στειρότητα δεύτερου βαθμού. Περίπου το 30 τοις εκατό των ασθενών με ενδομητρίωση μπορεί να είναι υπογόνιμοι. Γυναικολογίας και Μαιευτικής, Ειδικός Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Καθ. Ο Δρ. Ο Ερκούτ Ατάρ είπε ότι στην Κλινική Πυελικού Πόνου και Ενδομητρίωσης, κάθε ασθενής εξετάζεται με διεπιστημονική προσέγγιση από ειδικούς γυναικείας υγείας που ειδικεύονται στον πυελικό πόνο, μαζί με τα τμήματα ουρολογίας, γαστρεντερολογίας, γενικής χειρουργικής, φυσικοθεραπείας και ψυχιατρικής.

Ο Eric Bautrant από τη Γαλλία και ο Jorge Carrillo από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της κλινικής, μεταξύ των οποίων ο Juan Diego Villegas-Echeverri, μέλος της International Pelvic Pain Society και πρώην πρόεδρος της International Pelvic Pain Society, ο οποίος υπηρέτησε στην Επιστημονική Επιτροπή της Κολομβιανής Ομοσπονδίας Μαιευτικής και Γυναικολογίας (FECOLSOG).

«Ο ΠΥΕΛΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Λέγοντας ότι ο αριθμός των κέντρων πυελικού πόνου στον κόσμο αυξάνεται, ο Juan Diego Villegas-Echeverri εξέφρασε τις απόψεις του ως εξής: «Η θεραπεία του πυελικού πόνου είναι ειδικότητα και απαιτεί εμπειρία. καθ. Ο Δρ. Ο Erkut Attar έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές και μελέτες για αυτό το θέμα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Δουλέψαμε μαζί για πολύ καιρό στη Διεθνή Ένωση Πυελικού Πόνου. Έχουμε κάνει μια μεγάλη υπηρεσία στις γυναίκες του κόσμου. Συνεχίζουμε να παρέχουμε διάφορες εκπαιδεύσεις και μαθήματα στην Τουρκία. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτή η κλινική στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Yeditepe θα προσφέρει μεγάλη συμβολή σε ασθενείς με πυελικό πόνο και ενδομητρίωση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χειρουργικές επεμβάσεις αυτών των ασθενών να γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα. Θα υποστηρίζουμε πάντα αυτήν την κλινική και θα μοιραζόμαστε όλες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία μας με την τουρκική ομάδα».

«ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΓΧΟΣ»

Υπογραμμίζοντας ότι η ενδομητρίωση, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν χρόνιο πυελικό πόνο, παρατηρείται σε περίπου 10 τοις εκατό των γυναικών. Ο Δρ. Ο Attar εξήγησε την επίδραση της νόσου στις γυναίκες ως εξής: «Η ασθένεια για την οποία μιλάμε δεν είναι μόνο ένας απλός πόνος στην κοιλιά, στη βουβωνική χώρα ή στην έμμηνο ρύση, αλλά και πόνος στην ουροδόχο κύστη, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πόνος του αιδοίου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κυρίως ημικρανία. -Τύπους πονοκεφάλους και έντονους έντονους πόνους Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι μια διαταραχή. Όταν προστίθενται σε αυτήν η σοβαρή κατάθλιψη, ο χρόνιος πόνος και η υπογονιμότητα, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν μεγάλα προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις και σοβαρή απώλεια εργατικού δυναμικού στην επαγγελματική τους ζωή. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τις γυναίκες κοινωνικά, κοινωνικά και ατομικά».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ»

Δηλώνοντας ότι η ασθένεια είναι τόσο διαδεδομένη, δεν είναι ακόμα επαρκώς αναγνωρισμένη, ο Prof. Ο Δρ. Ο Ερκούτ Ατάρ συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Η νόσος εκτός από συχνή στις γυναίκες απαιτεί λαπαροσκοπική παρέμβαση για οριστική διάγνωση. Επιπλέον, λόγω των επιπτώσεών του στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, επηρεάζει και την ατομική παραγωγικότητα. Η αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης είναι επίσης σημαντική από την άποψη ότι η ενδομητρίωση είναι μια δαπανηρή ασθένεια τόσο για τον ασθενή όσο και για το κράτος. Δημιουργήσαμε την Ένωση Πυελικού Πόνου και Ενδομητρίωσης το 2010 και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλη τη χώρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο».

“Υπάρχει ΛΑΘΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΓΑΜΟ Ή ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ”

Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την αιτία της ενδομητρίωσης, ο Prof. Ο Δρ. Ο Attar, ωστόσο, έδωσε πληροφορίες για τα αίτια που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο: «Αν και η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή, έχουμε μια πολύ καλή βάση γνώσεων. Τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό γίνονται μελέτες για την αποκάλυψη της αιτίας της νόσου. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η ορμόνη οιστρογόνου πυροδοτεί την ενδομητρίωση. Επιπλέον, η ροή του εμμηνορροϊκού αίματος στην κοιλιακή κοιλότητα, την οποία ορίζουμε ως αντίστροφη εμμηνορροϊκή ροή αίματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου. Οι γενετικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί. Εκτός από αυτό, πρέπει να πούμε ότι και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αποκτούν σημασία.

«Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ»

Υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς με ενδομητρίωση χάνουν χρόνο επειδή αναζητούν λύσεις σε διαφορετικούς κλάδους προκειμένου να διαγνωστούν, ο Prof. Ο Δρ. Ο Erkut Attar το απέδωσε στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Δηλώνοντας ότι η διαδικασία μέχρι τη σωστή διάγνωση μπορεί να φτάσει έως και τα 7 χρόνια, ο Prof. Ο Δρ. Ο Ερκούτ Ατάρ είπε: «Υπάρχει μια λανθασμένη πεποίθηση ότι αυτός ο πόνος μπορεί να είναι φυσιολογικός, ειδικά σε νεαρά κορίτσια που έχουν πόνο στην περίοδο και ότι μπορεί να βελτιωθεί με το γάμο ή την εγκυμοσύνη. Κατά την περίοδο αναμονής του ασθενούς μέχρι να γίνει η διάγνωση, η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία της ενδομητρίωσης, καθώς επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος, ο Prof. Ο Δρ. Ο Erkut Attar είπε, «Είμαστε ένα από τα κέντρα που εργάζονται για τον πυελικό πόνο και την ενδομητρίωση στη χώρα μας. Φυσικά, οι ασθενείς με ενδομητρίωση έλαβαν θεραπεία πριν. Ωστόσο, μια ομάδα που εργάζεται με μια διεπιστημονική προσέγγιση αξιολογεί τώρα τους ασθενείς μας. Αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε όλα τα παράπονα των ασθενών μαζί», είπε.

«Μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να ανακουφιστεί ο πόνος των ασθενών με πυελικό πόνο και ενδομητρίωση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της ποιότητας ζωής της γυναίκας κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε η καθ. Ο Δρ. Ο Erkut Ettar ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής: «Εξάλλου, καθώς οι καταστάσεις που ορίζουμε ως προχωρημένη ενδομητρίωση ή διηθητική ενδομητρίωση απαιτούν μια πολύ δύσκολη χειρουργική διαδικασία, οι χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται με ειδική ομάδα. Επομένως, η εμπειρία είναι πολύ σημαντική σε όλες τις διαδικασίες θεραπείας».

Comments (No)

Leave a Reply